Tortilla z chrupiącym kurczakiem, mango i sosem barbecue
SKŁADNIKI:
(2 porcje)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
(2 porcje)
- 2 duże tortille
- 1 mała pierś z kurczaka
- 1/4 mango
- 1 pomidor
- garść rukoli
- sos barbecue
- płatki kukurydziane
- 1 jajko
- sól, pieprz, papryka ostra
- olej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski o długości ok.3 cm, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką- odstawiamy na kilka minut
- płatki kukurydziane rozdrabniamy (ręką, bądź w blenderze) nie za długo, by nie zmielić ich na proszek.
- roztrzepujemy jajko, w międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni, (kurczak w całości ma być zanurzony w oleju) panierujemy kawałki kurczaka w jajku i płatkach kukurydzianych i wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy do złotego koloru, po wyjęciu należy kurczaka odsączyć na papierowym ręczniku
- rozkładamy tortillę i smarujemy sosem barbecue- ilość wedle uznania. Posypujemy rukolą, kawałkami kurczaka, mango i pomidorem, polewamy drugi raz sosem.
- tortillę zawijamy, można ją zapiec w opiekaczu, piekarniku lub na patelni
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz