Tortilla z chrupiącym kurczakiem, mango i sosem barbecue

               SKŁADNIKI: 

                    (2 porcje)

  • 2 duże tortille
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • 1/4 mango
  • 1 pomidor
  • garść rukoli
  • sos barbecue
  • płatki kukurydziane 
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • olej 



         SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski o długości ok.3 cm, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką- odstawiamy na kilka minut
  • płatki kukurydziane rozdrabniamy (ręką, bądź w blenderze) nie za długo, by nie zmielić ich na proszek.
  • roztrzepujemy jajko, w międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni, (kurczak w całości ma być zanurzony w oleju)  panierujemy kawałki kurczaka w jajku i płatkach kukurydzianych i wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy do złotego koloru, po wyjęciu należy kurczaka odsączyć na papierowym ręczniku
  • rozkładamy tortillę i smarujemy sosem barbecue- ilość wedle uznania. Posypujemy rukolą, kawałkami kurczaka, mango i pomidorem, polewamy drugi raz sosem.
  • tortillę zawijamy, można ją zapiec w opiekaczu, piekarniku lub na patelni


                                                                                   SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty