KOFTY WOŁOWE
SKŁADNIKI:
(ok. 3-4 porcji)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
SMACZNEGO! :)
(ok. 3-4 porcji)
- mięso mielone wołowe- 400g
- cebula- 1 duża
- czosnek- 2 ząbki
- bułka tarta- ok. dwie garście
- 1 jajo- klasa L (lub dwa mniejsze)
- oliwa 1 łyżka
- kolendra- świeża ok. 15 listków
- mięta- świeża ok. 5-6 listków, lub suszona 1 łyżka
- kmin rzymski- dwie szczypty
- rozmaryn- świeży 5 listków, suszony dwie szczypty
- papryka ostra- dwie szczypty
- sól, pieprz- do smaku
- patyczki do szaszłyków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy do zarumienienia na łyżce oleju, odstawiamy do przestygnięcia
- mięso mielone doprawiamy posiekanymi ziołami i przyprawami, warto takie mięso odstawić na ok 1 godz. aby się przegryzło
- czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa wraz z przestudzoną cebulą
- wbijamy jajo i wyrabiamy dokładnie rękoma, gdy masa jest za rzadka wsypujemy stopniowo suchą bułkę tartą, masa musi być dość zwarta, lecz jednocześnie nie za gęsta
- na duży ogień wstawiamy patelnię grillową, jeżeli takiej nie mamy może być również zwykła, najlepiej taka która nie przywiera
- mięso formujemy na patyczkach od szaszłyków, niepotrzebną część patyczka usuwamy
- uformowane kofty kładziemy na rozgrzanej, suchej patelni i mocno obsmażamy z dwóch stron
- ustawiamy piekarnik na 200 stopni C
- przesmażone mięso układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 25 min.
- gotowe kofty można podawać z pieczonymi ziemniakami, frytkami, ryżem, sałatą, bądź na sałacie, świetnie smakują z różnego typu sosami- tzaziki, czosnkowym, arabskim, sambalem
SMACZNEGO! :)
Komentarze
Prześlij komentarz