KOFTY WOŁOWE

              SKŁADNIKI:
               (ok. 3-4 porcji)


  • mięso mielone wołowe- 400g
  • cebula- 1 duża
  • czosnek- 2 ząbki
  • bułka tarta- ok. dwie garście
  • 1 jajo- klasa L (lub dwa mniejsze)
  • oliwa 1 łyżka
  • kolendra- świeża ok. 15 listków 
  • mięta- świeża ok. 5-6 listków, lub suszona 1 łyżka
  • kmin rzymski- dwie szczypty
  • rozmaryn- świeży 5 listków, suszony dwie szczypty
  • papryka ostra- dwie szczypty
  • sól, pieprz- do smaku
  • patyczki do szaszłyków




                                                                  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


  • cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy do zarumienienia na łyżce oleju, odstawiamy do przestygnięcia
  • mięso mielone doprawiamy posiekanymi ziołami i przyprawami, warto takie mięso odstawić na ok 1 godz. aby się przegryzło
  • czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa wraz z przestudzoną cebulą
  • wbijamy jajo i wyrabiamy dokładnie rękoma, gdy masa jest za rzadka wsypujemy stopniowo suchą bułkę tartą, masa musi być dość zwarta, lecz jednocześnie nie za gęsta
  • na duży ogień wstawiamy patelnię grillową, jeżeli takiej nie mamy może być również zwykła, najlepiej taka która nie przywiera
  • mięso formujemy na patyczkach od szaszłyków, niepotrzebną część patyczka usuwamy 
  • uformowane kofty kładziemy na rozgrzanej, suchej patelni i mocno obsmażamy z dwóch stron
  • ustawiamy piekarnik na 200 stopni C
  • przesmażone mięso układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 25 min.
  • gotowe kofty można podawać z pieczonymi ziemniakami, frytkami, ryżem, sałatą, bądź na sałacie, świetnie smakują z różnego typu sosami- tzaziki, czosnkowym, arabskim, sambalem


                                                                                                            SMACZNEGO! :)

Komentarze

Popularne posty