WEGAŃSKIE PĘCZOTTO Z MŁODĄ KAPUSTĄ I CIECIERZYCĄ

   Pół swojego życia słysząc słowo "wegańskie, wegetariańskie" dostawałam dreszczy. Nie mogłam pojąć jak można zjeść pożywny posiłek bez mięsa. Sama zielenina? Przecież tym się nie najem. Do zmiany zdania na temat wegańskiego jedzenia pomogły mi tak naprawdę podróże. W Dubaju  trafiliśmy do hinduskiego hotelu z wegetariańskimi śniadaniami, wybór i smak wszystkich potraw naprawdę mnie zaskoczył. Tajlandia, Malezja, Singapur, Kambodża- królestwo ryżu, makaronu, owoców morza, świeżo wyciskanych soków, mrożonych shake'ów. Woodstock i jedzenie od  Hare Kriszna, także mega mnie zaskoczyło.
   Aktualnie w życiu codziennym staram się coraz częściej przemycać posiłki bez mięsne, między innymi ze względu na ich lekkość i właściwości zdrowotne.
 Korzystając między innymi z tego, że zaczyna się okres na młodą kapustę, którą uwielbiam, powstało szybkie pęczotto z kilku prostych i tanich składników.


                                                     SKŁADNIKI
                                                      (ok. 4-5 porcji)


  • kasza pęczak- trzy woreczki
  • jedna mała główka, młodej kapusty
  • ciecierzyca z puszki- ok 200g
  • włoszczyzna- osobiście używam mrożonej, krojonej w słupki- dwie garście
  • cebula- 1 sztuka
  • czostnek- dwa ząbki
  • bulion warzywny ok. 750 ml
  • papryka czerwona słodka, sól, pieprz, oliwa, sok z cytryny
  • koperek- 1 pęczek



                                            SPOSÓB WYKONANIA



  • cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
  • na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek. Przesmażamy na złoty kolor, dorzucamy włoszczyznę (jeżeli mamy świeżą, polecam zetrzeć drobno na tarce) zalewamy bulionem
  • gdy bulion zacznie wrzeć wrzucamy luzem kaszę (bez woreczków) przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień, od czasu do czasu mieszamy
  • między czasie kroimy w grubsze paski kapustę i koperek, dorzucamy do kaszy cały czas dusząc składniki 
  • po ok. 15 min sprawdzamy czy kasza jest już miękka i wchłonęła cały bulion, dorzucamy ciecierzycę, przyprawiamy do smaku, solą pieprzem, papryką czerwoną i kilkoma kroplami soku z cytryny.



                                                                                                                           SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty