DOMOWY KEBAB DROBIOWY


                     SKŁADNIKI

  • ok.1200 gram udek bez skóry i kości (można zastąpić również piersiami)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki przyprawy w płynie maggi
  • 4 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki suszonego czosnku
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 3 łyżeczki oregano
  • 1,5 łyczeczki kuminu
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 3 długie wykałaczki 
  • 1 duża cebula
  • papryka ostra 


                                                    SPOSÓB WYKONANIA


  • Wszystkie przyprawy połączyć ze sobą w większym naczyniu, zalać olejem, wymieszać
  • Udka z kurczaka umyć. osuszyć i  przełożyć do miski z marynatą, dokładnie wymieszkać, tak aby przyprawy były równomiernie rozprowadzone po całym mięsie
  • Namacerowane mięso wstawiamy na około 2 godziny do lodówki (można, również zostawić na całą noc)
  • Cebulę obieramy, kroimy na pół, nadziewamy wykałaczkami i wstawiamy do naczynia żaroodpornego
  • Następnie z nadziewamy mięso, na sam koniec wbijamy drugą połówkę cebuli i ostrą paprykę
  • Piekarnik nastawiamy 170 st.C(góra-dół)   i pieczemy około 90-100 min.
  • Po upieczeniu wyjmujemy mięso z piekarnika i dajemy trochę "odpocząć"
  • Mięso kroimy wzdłuż tak, aby wyszły paski


 Kebab możemy podawać na wiele sposobów, z ryżem, frytkami,pieczonymi ziemniakami lub w tortilli, polecam z sosem czosnkowym :)

 Osobiście taka porcja starcza mi na kilka dni dla dwóch osób.











Komentarze

Popularne posty