DOMOWY KEBAB DROBIOWY
- ok.1200 gram udek bez skóry i kości (można zastąpić również piersiami)
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki przyprawy w płynie maggi
- 4 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki suszonego czosnku
- 3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 3 łyżeczki oregano
- 1,5 łyczeczki kuminu
- 2 łyżeczki tymianku
- 3 długie wykałaczki
- 1 duża cebula
- papryka ostra
SPOSÓB WYKONANIA
- Wszystkie przyprawy połączyć ze sobą w większym naczyniu, zalać olejem, wymieszać
- Udka z kurczaka umyć. osuszyć i przełożyć do miski z marynatą, dokładnie wymieszkać, tak aby przyprawy były równomiernie rozprowadzone po całym mięsie
- Namacerowane mięso wstawiamy na około 2 godziny do lodówki (można, również zostawić na całą noc)
- Cebulę obieramy, kroimy na pół, nadziewamy wykałaczkami i wstawiamy do naczynia żaroodpornego
- Następnie z nadziewamy mięso, na sam koniec wbijamy drugą połówkę cebuli i ostrą paprykę
- Piekarnik nastawiamy 170 st.C(góra-dół) i pieczemy około 90-100 min.
- Po upieczeniu wyjmujemy mięso z piekarnika i dajemy trochę "odpocząć"
- Mięso kroimy wzdłuż tak, aby wyszły paski
Kebab możemy podawać na wiele sposobów, z ryżem, frytkami,pieczonymi ziemniakami lub w tortilli, polecam z sosem czosnkowym :)
Osobiście taka porcja starcza mi na kilka dni dla dwóch osób.
Komentarze
Prześlij komentarz