Tagliatelle z kurkami, suszonymi pomidorami i pesto pietruszkowym
Sezon grzybowy dawno rozpoczęty, więc warto dobrze wykorzystać to co daje nam od siebie matka natura i jest za darmoszkę :)
Dziś przepis wręcz idealny. Prosty i szybki w przygotowaniu, smaczny i tani.
SKŁADNIKI: (4 porcje)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
PESTO PIETRUSZKOWE- SKŁADNIKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
CIEKAWOSKI
Kurki, tak jak inne grzyby, składają się w niemal 90% z wody. Reszta ich masy to białka, węglowodany oraz tłuszcze. Z tego względu należą do produktów niskokalorycznych - 100 g świeżych kurek to 38 kcal.
Dużą zaletą kurek jest ich odporność na robaki występujące w innych grzybach. Cecha ta wynika z zawartości hitinmannozy, która może również zwalczać pasożyty występujące w ludzkim układzie pokarmowym.
Dziś przepis wręcz idealny. Prosty i szybki w przygotowaniu, smaczny i tani.
SKŁADNIKI: (4 porcje)
- 300 gram surowego makaronu tagliatelle
- kurki- wedle uznania, tu sprawdza się zasada ''IM WIĘCEJ TYM LEPIEJ'' (osobiście miałam około 300g)
- suszone pomidory 7 szt.
- 2 większe ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- parmezan
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- czosnek oraz cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
- na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i wrzucamy pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem, gdy się zarumienią dodajemy oczyszczone kurki i pokrojone w cienkie paski suszone pomidory- smażymy na małym ogniu przez kilka minut
- ugotowany makaron prosto z garnka wrzucamy na patelnie ze składnikami, wlewamy pół szklanki wody w której gotował się makaron, wrzucamy pietruszkowe pesto, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy
- gotowe tagliatelle wykładamy na głębokie talerze i posypujemy płatkami parmezanu (Jak uzyskać płatki parmezanu? Za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw.)
PESTO PIETRUSZKOWE- SKŁADNIKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- Natkę pietruszki oraz czosnek drobno siekamy, bądź ucieramy w moździerzu, możemy również użyć blendera (sposób ten jest najwygodniejszy, lecz musimy liczyć się z tym, że pietruszka pod wpływem metalu traci wit. C)
- Dorzucamy resztę składników, zalewamy oliwą i sokiem z cytyny, mieszamy i odstawiamy na kilka minut
CIEKAWOSKI
Kurki, tak jak inne grzyby, składają się w niemal 90% z wody. Reszta ich masy to białka, węglowodany oraz tłuszcze. Z tego względu należą do produktów niskokalorycznych - 100 g świeżych kurek to 38 kcal.
Dużą zaletą kurek jest ich odporność na robaki występujące w innych grzybach. Cecha ta wynika z zawartości hitinmannozy, która może również zwalczać pasożyty występujące w ludzkim układzie pokarmowym.
Komentarze
Prześlij komentarz