Tagliatelle z kurkami, suszonymi pomidorami i pesto pietruszkowym

  Sezon grzybowy dawno rozpoczęty, więc warto dobrze wykorzystać to co daje nam od siebie matka natura i jest za darmoszkę :)
  
 Dziś przepis wręcz idealny. Prosty i szybki w przygotowaniu, smaczny i tani.






                                                               

      SKŁADNIKI:                                       (4 porcje)
  • 300 gram surowego makaronu tagliatelle 
  • kurki- wedle uznania, tu sprawdza się zasada ''IM WIĘCEJ TYM LEPIEJ'' (osobiście miałam około 300g)
  • suszone pomidory 7 szt.
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • parmezan                   

                                                 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:     


  • czosnek oraz cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i wrzucamy pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem, gdy się zarumienią dodajemy oczyszczone kurki i pokrojone w cienkie paski suszone pomidory- smażymy na małym ogniu przez kilka minut  
  • ugotowany makaron prosto z garnka wrzucamy na patelnie ze składnikami, wlewamy pół szklanki wody w której gotował się makaron, wrzucamy pietruszkowe pesto, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy
  • gotowe tagliatelle wykładamy na głębokie talerze i posypujemy płatkami parmezanu (Jak uzyskać płatki parmezanu? Za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw.)                    

              
           PESTO PIETRUSZKOWE- SKŁADNIKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu


  • Natkę pietruszki oraz czosnek drobno siekamy, bądź ucieramy w moździerzu, możemy również użyć blendera (sposób ten jest najwygodniejszy, lecz musimy liczyć się z tym, że pietruszka pod wpływem metalu traci wit. C
  •  Dorzucamy resztę składników, zalewamy oliwą i sokiem z cytyny, mieszamy i odstawiamy na kilka minut 


    CIEKAWOSKI

  Kurki, tak jak inne grzyby, składają się w niemal 90% z wody. Reszta ich masy to białka, węglowodany oraz tłuszcze.  Z tego względu należą do produktów niskokalorycznych - 100 g świeżych kurek to 38 kcal.

 Dużą zaletą kurek jest ich odporność na robaki występujące w innych grzybach. Cecha ta wynika z zawartości hitinmannozy, która może również zwalczać pasożyty występujące w ludzkim układzie pokarmowym. 

Komentarze

Popularne posty