Tradycyjne Włoskie bolognese- na czerwonym winie i boczku.

  
    Bolognese to jedno z najbardziej rozpoznawalnych i lubianych dań kuchni włoskiej i jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. Swój smak zawdzięcza nie tylko przez perfekcyjne dobrane składniki, ale również przez długie gotowanie.

  Przez pół swojego życia robiłam to źle. (nie żeby nie było smaczne, owszem było, ale czasami smaczne to za mało) 
   Śmiem twierdzić, że zrobiłam dziś najlepsze bolognese w swoim życiu. Prawdziwe Włoskie, nie żadne podrabiańce :D 
Na boczku i czerwonym winie że świeżo startym parmezanem. Gotowane 3 godziny. 
   Za niecały miesiąc wybieram się na urlop, między innymi do Włoch, dlatego będzie to doskonała okazja do porównań i ewentualnych poprawek w przepisie ;)
           


                                                                   SKŁADNIKI:

• 250g mięsa mielonego wieprzowego
• 250g mięsa mielonego wołowego
• 400g pomidorów w puszce bądź passaty pomidorowej
• duża łyżka koncentratu pomidorowego
• 3/4 szklanki mleka
• 200 ml czerwonego wina WYTRAWNEGO
• 1 duża cebula
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 duża marchew
• gałązka selera naciowego
• 3 małe ząbki czosnku 

• 200 ml bulionu wołowego
• sól, pieprz, oregano, bazylia, cukier 


                                                  
                                    SPOSÓB WYKONANIA 🔪 


• cebulę, selera, marchew, czosnek myjemy i obieramy, następnie kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię z oliwą 
• dorzucamy boczek pokrojony również w drobną kostkę, podsmazamy z warzywami aż się zarumieni 
• dorzucamy mięso mielone, oba rodzaje. Smażymy na dużym ogniu, aby mięso się podpieklo 
• całość zalewamy czerwonym winem i czekamy aż odparuje, następnie wlewamy mleko, dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki (rozdrobnione), oraz wlewamy bulion. 
• całość zagotowujemy i przykręcamy palnik do minimum, aby sos zaczął odparowywać 
• przyprawiamy solą, pieprzem do smaku, szczyptą oregano i Bazylii (osobiście zioła miałam świeże, ale można dodać, również suszone) jeżeli sos jest za kwaśny od pomidorów, dodajemy cukier. 
• sos gotujemy ok 3h czym dłużej tym lepiej, co jakiś czas kontrolnie mieszamy 
• makaron gotujemy al dente od 4 do 8 minut.

Sposób podania może być różny. Osobiście preferuję nakładać osobno makaron i sos, posypując parmezanem. Resztki sosu można np. zamrozić na później do makaronu lub jako baza do innych dań.


Ciekawostki
220 g surowego makaronu to ok. 4 szklanki ugotowanego makaronu

Włosi spożywają 26 kg makaronu rocznie na osobę, Polacy – 5 kg.

Komentarze

Popularne posty