KREM ZE SZPINAKU Z SEREM PLEŚNIOWYM I GRILLOWANĄ GRUSZKĄ

"Nie taki zły szpinak jak go malują"

 To, że szpinak jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, wie chyba każdy. Nie każdy mimo wszystko jest w stanie go zjeść przez uprzedzenia typu: "Źle wspominam z dzieciństwa", "Nie będę tego jadł, to smakuje jak trawa", "Nigdy nie jadłem, ale wiem że nie lubię"
  Mimo wszystko chcę zapewnić, że dobrze doprawiony szpinak to niebo w gębie. Może być zastosowany jako baza, np w zupie lub jako dodatki do makaronów, ryżu, sałatek lub kanapek.
   Tak więc dziś przepis na rozgrzewającą zupę ze szpinaku z serem pleśniowym typu blue, grillowaną gruszką i groszkiem ptysiowym. Wykonanie jej zajmie nam ok 30 min. Pamiętajmy również o tym, aby zupy gotować w krótkim czasie, żeby warzywa nie traciły swoich właściwości.


                                                      SKŁADNIKI
                                                        (OK. 6 porcji)


  • szpinak świeży, bądź mrożony - ok. 300g
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka korzeń
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 litra wody
  • 100g sera pleśniowego typu blue
  • 1 mała gruszka
  • groszek ptysiowy
  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej, paprycka czerwona ostra, pieprz, sól- do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek


                                                    SPOSÓB WYKONANIA



  • Obieramy i myjemy wszystkie warzywa, kroimy w drobną kostkę 
  • w garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i wrzucamy ziemniaki, marchew, pietruszkę seler, podsmażamy na małym ogniu a następnie zalewamy wodą, doprawiamy solą pieprzem, gotujemy pod przykryciem około 15 min, tak aby warzywa były miękkie
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy cebula się zarumieni dodajemy szpinak oraz czosnek, gruszkę można ugrillować na patelni grillowej bez żadnych dodatków
  • Przesmażony szpinak z cebulą i gruszką dodajemy do  wywaru warzywnego, zdejmujemy z ognia, doprawiamy gałką muszkatołową, czerwoną papryką i wszystko razem blendujemy, dodając między czasie po kawałku ser.Można podawać z groszkiem ptysiowym.
                                                                                                     SMACZNEGO! :)
                                                                                      

          


Komentarze

Popularne posty