KREM ZE SZPINAKU Z SEREM PLEŚNIOWYM I GRILLOWANĄ GRUSZKĄ
"Nie taki zły szpinak jak go malują"
To, że szpinak jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, wie chyba każdy. Nie każdy mimo wszystko jest w stanie go zjeść przez uprzedzenia typu: "Źle wspominam z dzieciństwa", "Nie będę tego jadł, to smakuje jak trawa", "Nigdy nie jadłem, ale wiem że nie lubię"
Mimo wszystko chcę zapewnić, że dobrze doprawiony szpinak to niebo w gębie. Może być zastosowany jako baza, np w zupie lub jako dodatki do makaronów, ryżu, sałatek lub kanapek.
Tak więc dziś przepis na rozgrzewającą zupę ze szpinaku z serem pleśniowym typu blue, grillowaną gruszką i groszkiem ptysiowym. Wykonanie jej zajmie nam ok 30 min. Pamiętajmy również o tym, aby zupy gotować w krótkim czasie, żeby warzywa nie traciły swoich właściwości.
SKŁADNIKI
(OK. 6 porcji)
To, że szpinak jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, wie chyba każdy. Nie każdy mimo wszystko jest w stanie go zjeść przez uprzedzenia typu: "Źle wspominam z dzieciństwa", "Nie będę tego jadł, to smakuje jak trawa", "Nigdy nie jadłem, ale wiem że nie lubię"
Mimo wszystko chcę zapewnić, że dobrze doprawiony szpinak to niebo w gębie. Może być zastosowany jako baza, np w zupie lub jako dodatki do makaronów, ryżu, sałatek lub kanapek.
Tak więc dziś przepis na rozgrzewającą zupę ze szpinaku z serem pleśniowym typu blue, grillowaną gruszką i groszkiem ptysiowym. Wykonanie jej zajmie nam ok 30 min. Pamiętajmy również o tym, aby zupy gotować w krótkim czasie, żeby warzywa nie traciły swoich właściwości.
SKŁADNIKI
(OK. 6 porcji)
- szpinak świeży, bądź mrożony - ok. 300g
- 2 średnie ziemniaki
- 1 marchew
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek selera
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 litra wody
- 100g sera pleśniowego typu blue
- 1 mała gruszka
- groszek ptysiowy
- płaska łyżeczka gałki muszkatołowej, paprycka czerwona ostra, pieprz, sól- do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
SPOSÓB WYKONANIA
- Obieramy i myjemy wszystkie warzywa, kroimy w drobną kostkę
- w garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i wrzucamy ziemniaki, marchew, pietruszkę seler, podsmażamy na małym ogniu a następnie zalewamy wodą, doprawiamy solą pieprzem, gotujemy pod przykryciem około 15 min, tak aby warzywa były miękkie
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy cebula się zarumieni dodajemy szpinak oraz czosnek, gruszkę można ugrillować na patelni grillowej bez żadnych dodatków
- Przesmażony szpinak z cebulą i gruszką dodajemy do wywaru warzywnego, zdejmujemy z ognia, doprawiamy gałką muszkatołową, czerwoną papryką i wszystko razem blendujemy, dodając między czasie po kawałku ser.Można podawać z groszkiem ptysiowym.
SMACZNEGO! :)
Komentarze
Prześlij komentarz