TAJSKI MAKARON CHOW MEIN
Dziś przenosimy się do Tajlandii, nie będę ukrywać, że Tajska kuchnia to jedna z moich ulubionych. Jest lekka, świeża i co najważniejsze dobrze doprawiona.
Nieskromnie przyznam że udało mi się odwzorować smak, który przypomina mi niezapomnianą podróż poślubną, właśnie w tamte rejony.
SKŁADNIKI
(na ok. 5 porcji)
- makaron chow mein- 250 g
- mięso wieprzowe -łopatka- karczek- (można zamienić na wołowinę, kurczaka, lub na owoce morza)
- papryka czerwona i żółta- po jednej sztuce
- cebula dymka- 3 szt.
- seler naciowy- wedle uznania, osobieście dałam pół
- marchew- 1 średniej wielkości
- fasolka szparagowa- 100 g
- sos sojowy
- limonka- 1 szt
- czosnek- 3 ząbki
- imbir- ok 4 cm
- bulion wołowy- 1 kostka
- kolendra
- pasta sezamowa- 2 łyżeczki (nie jest konieczna)
- sól, pieprz do smaku
- dodatkowo dla lubiących ostrzejsze dania 1 papryczka chilli
SPOSÓB WYKONANIA
- mięso oczyszczamy i kroimy w 2 cm paseczki, doprawiamy solą, następnie zalewamy 5 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżka oleju- tak zamarynowane mięso odkładamy na min 1 godzinę do lodówki
- makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu
- warzywa myjemy i obieramy, marchew, papryki, czosnek i dymkę kroimy w cienkie paseczki, seler naciowy w centymetrowe słupki.
- zamarynowane mięso przesmażamy na głębokiej patelni po czym wrzucamy warzywa, gdy wszystko się podrumieni zalewamy 1 szklanką bulionu wołowego, pastą sezamową i czekamy aż się zredukuje, międzyczasie wrzucając fasolkę szparagową, drobno posiekaną skórkę z limonki,kilka listków kolendry i papryczkę chilli
- gdy woda z bulionu odparuje a mięso i warzywa są dość miękkie (należy pamiętać o tym aby nie rozgotować składników, polecam sposób na al dente) możemy wrzucać makaron, wszystko dokładnie mieszając i doprawiając do smaku solą, sokiem z limonki oraz świeżo startym imbirem.
SMACZNEGO! :)
Komentarze
Prześlij komentarz