ZAPIEKANA CUKINIA Z MIĘSEM MIELONYM, SEREM PLEŚNIOWYM I FETĄ

     


                                                          SKŁADNIKI
                                                          (na ok. 5-6 porcji)


  • 3 cukinie średniej wielkości
  • 500 g mięsa mielonego-
    rodzaj według własnych preferencji
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka czerwona
  • ser pleśniowy typu blue
  • ser feta ok. 100 g
  • 2 woreczki ryżu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oliwa
  • sól, pieprz, papryka ostra, świeża bazylia





                                                  SPOSÓB WYKONANIA


  • ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, zostawiamy do na sitku aż będzie suchy
  • cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy łyżeczką środek, tak aby zmieścił nam się w środek farsz
  • cebulę, czosnek i paprykę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą
  • gdy cebula i papryka się lekko przyrumienią wrzucamy mięso mielone i podsmażamy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy ugotowany ryż i dwie łyżki koncentratu pomidorowego, mieszamy,dodajemy kilka listków świeżej bazylii, całość przyprawiamy wedle uznania, 
  • ser pleśniowy kroimy w kosteczkę i dorzucamy do ciepłego farszu
  • cukinie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i opruszamy solą, następnie wypełniamy środek farszem, posypujemy fetą pokrojoną w kostkę
  • pieczemy w 180 stopniach C ok. 15 min. międzyczasie można sprawdzić widelcem czy cukinia jest już miękka. 



                                                                                                          SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty