ZAPIEKANA CUKINIA Z MIĘSEM MIELONYM, SEREM PLEŚNIOWYM I FETĄ
SKŁADNIKI
(na ok. 5-6 porcji)
- 3 cukinie średniej wielkości
- 500 g mięsa mielonego-
rodzaj według własnych preferencji - 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryka czerwona
- ser pleśniowy typu blue
- ser feta ok. 100 g
- 2 woreczki ryżu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- oliwa
- sól, pieprz, papryka ostra, świeża bazylia
SPOSÓB WYKONANIA
- ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, zostawiamy do na sitku aż będzie suchy
- cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy łyżeczką środek, tak aby zmieścił nam się w środek farsz
- cebulę, czosnek i paprykę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą
- gdy cebula i papryka się lekko przyrumienią wrzucamy mięso mielone i podsmażamy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy ugotowany ryż i dwie łyżki koncentratu pomidorowego, mieszamy,dodajemy kilka listków świeżej bazylii, całość przyprawiamy wedle uznania,
- ser pleśniowy kroimy w kosteczkę i dorzucamy do ciepłego farszu
- cukinie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i opruszamy solą, następnie wypełniamy środek farszem, posypujemy fetą pokrojoną w kostkę
- pieczemy w 180 stopniach C ok. 15 min. międzyczasie można sprawdzić widelcem czy cukinia jest już miękka.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz